Turkish Journal of Pediatric Surgery

Emrah Aydın, Senol Emre, Sinan Celayir

İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul

Anahtar Kelimeler: Tez, çocuk cerrahisi, tibbi yayın, deneysel çalışma

Özet

Amaç: Bu çalışmada İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’nda yapılmış uzmanlık tezlerinin geriye dönük olarak araştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çocuk cerrahisi kaynaklı tezlerin yazarlarına bir anket gönderilerek yapılan ön değerlendirme sonrası tüm tezler, klinik ve fakülte kütüphanelerinden sağlanarak değerlendirmeye alınmıştır. Tezlerin konusu, araştırma tipi, çalışma süresi, teze destek alınıp alınmadığı ve sunum ve/veya yayın olup olmaması açısından incelemeye alınmıştır.

Bulgular: 1978-2010 yılları arasında İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı’nda yapılan 47 tez değerlendirmeye alınmıştır. Tezlerin 31’i Gastrointestinal (GI) 16’sı Üroloji (ÜRO) ana başlığı altında yapılmıştır. Yirmidört (8 ÜRO, 16 GI) tez deneysel, 23 (8 ÜRO, 15 GI) tez klinik çalışma şeklinde yapılmıştır. Üroloji kökenli tezlerde, mesane ve hipospadiyas konuları (n:5), GI ile ilgili tezlerde ise Hirschsprung, Gastroözefageal Reflü (GER) ve Anal Atrezi (n:3) en sık çalışılan tez konuları olmuştur. İki tez çalışmasında maddi destek sağlanmıştır. Tezler ortalama uzmanlık eğitiminin 3,7 yılında verilmiştir. En sık ortak çalışılan anabilim dalı Patolojidir (n=10). Tez çalışmalarında genel olarak asistanlık iş yoğunluğu en sık karşılaşılan zorluk olarak bildirilmiştir. On dört tez (% 29.7) ulusal kongrede, 12 tez (% 25.5) uluslararası kongrelerde sunulmuş, 4 tez (% 8.5) ulusal dergide, 10 (% 21.2) tez uluslararası dergilerde yayınlanmıştır.

Sonuç: Tez çalışmalarının kalitelerinin yükseltilmesi ve tıp bilimine olan katkılarının daha da artırılması için, uzmanlık öğrencilerine eğitimlerinin erken dönemlerinde verilmesi, maddi destek sağlanması, multidisipliner çalışma koşullarının düzeltilmesi gerekli gözükmektedir.