Turkish Journal of Pediatric Surgery

Engin Yılmaz 1, İbrahim Karaman 2, Çağatay Evrim Afşarlar 2, Ayşe Karaman 2, İsmet Faruk Özgüner 2

1Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul
2Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara

Anahtar Kelimeler: Travma, safra yolu, perforasyon, çocuk

Özet

Künt abdomen travmasına bağlı safra yolu yaralanmaları oldukça nadir görülür ve tanısı zordur. Sıklıkla diğer organ yaralanmalarıyla birliktelik gösterir. Olgumuz hem minör travma sonrasında gelişmiş olması hem de ortak hepatik kanalın oldukça nadir görülen izole yaralanması olması nedeniyle literatür bulguları eşliğinde sunulmuştur.

1,5 yaşında kız hasta üç günlük karın ağrısı şikayetiyle başvurdu. Ayrıntılı öykü alındığında koltuktan yere düşme hikayesi olduğu ve son bir gündür karın ağrısında artış olduğu öğrenildi. Ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografide batın içinde serbest sıvı dışında patolojik bulgu saptanmadı. Parasentezde safralı mayi saptanan hastanın eksplorasyonda ortak hepatik kanalın sistik kanal ile birleşim yeri posteriorunda 3 mm perforasyon dışında batın içinde herhangi bir patoloji saptanmadı. Perforasyon bölgesinden T-tüp yerleştirildi. T-tüp postoperatif 21. gün çekildi. Postoperatif takiplerinde sorunu olmadı.

Sonuç olarak, travma olgularında ayrıntılı öykü tüm hastalarda mutlaka dikkatlice alınmalı ve sonrasında gerekli incelemeler planlanmalıdır. Batın eksplorasyonunda safra yolları yaralanması saptanan çocuklarda, T-tüp ile safra yolları drenajı, uygulanması kolay ve başarılı sonuçları olan, geçerli bir yöntem olarak akılda tutulmalıdır.