Turkish Journal of Pediatric Surgery

Dinçer AVLAN, Gökhan GÜNDOĞDU, Ali DELİBAŞ, Ali NAYCI

Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı ve Çocuk Nefrolojisi Bilim Dalı , Mersin

Anahtar Kelimeler: Prune-Belly sendromu, karın duvarı rekonstrüksiyonu

Özet

Prune Belly sendromu karın kaslarında zayıflık, bilateral inmemiş testis ve üriner sistem anomalilerini içeren bir komplekstir. Karın kaslarındaki zayıflığı düzeltmek için çeşitli abdominoplasti yöntemleri tanımlanmıştır. Vertikal median plikasyon en az travmatik olan ve karın içerisinde cerrahi işlem yapılmayacak olan hastalarda da uygulanabilen, ancak yeterince popularize olmuş bir yöntem değildir. Bu çalışmada, bu teknikle ameliyat edilen 3 hastanın sonuçları sunularak yöntemin etkinliğinin hatırlatılması amaçlanmıştır.

Prune-Belly sendromu tanılı 3 erkek hastanın tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelenmiştir. Her 3 hastaya cerrahi girişim olarak bilateral orşiopeksi, bilateral üreteral rekonstrüksiyon yapıldı. Batın duvarı zayıflığı, batın kapatılmasını takiben kot kavsinden başlayıp pubise kadar rektus kasının lateral kenarından geçen devamlı prolen dikişle yapılan plikasyon ile düzeltildi.

Ameliyat sonrası bir hastadaki geçici umblikal iskemi dışında ciddi bir komplikasyona rastlanmadı. Her 3 hastada da hem kozmetik hem fonksiyonel sonuçlar aile ve cerrah için tatmin ediciydi. Prune-Belly sendromunda uygulanan vertikal median plikasyon basit, az travmatik ve etkin bir yöntemdir. Kısıtlı klinik deneyimimize rağmen, prune belly sendromlu hastalarda abdominoplasti için bu yöntemin akılda tutulmasının yararlı olacağını düşünmekteyiz.