Turkish Journal of Pediatric Surgery

Ali SAYAN, Ahmet ARIKAN, Sefer Tolga OKAY, Fadime Nurdan ŞİMŞEK, Ahsen AKGÜL, Yağmur ARPAZ, Ümit BAYOL

T.C.S.B. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği ve Patoloji Laboratuarı, İzmir

Anahtar Kelimeler: Çocuk, dev Meckel divertikülü, volvulus.

Özet

Amaç: Dev Meckel divertikülleri, az görülen, sıklıkla barsak tıkanıklığı belirtileri göstererek acil girişim gerektiren ve genellikle ameliyat sırasında tanınan gelişimsel bir anomalidir. Kliniğimizdeki hastalar, anomalinin klinik özelliklerinin vurgulanması amacıyla sunulmuştur.

Gereç ve Yöntem: Kliniğimize Eylül 1997-Eylül 2007 arasında, değişik nedenler ile yatırılarak ameliyat edilen ve dev Meckel divertikülü saptanan, 2/365 ile -12 yaş arasında 9 erkek, 5 kız hasta geriye dönük değerlendirilmiştir. Tanı için tüm hastalara direkt karın grafisi, karın ultrasonografisi; 2 hastaya da ek olarak bilgisayarlı karın tomografisi çekilmiştir. Ancak tanı ameliyatta konulmuş ve dev Meckel divertikülünün bulunduğu segment rezeke edilerek histopatolojik yönden incelenmiştir.

Bulgular: Huzursuzluk, kusma, karında şişlik ve rektal kanama yakınmaları ile kliniğimize getirilen 5, 8 ve 10 aylık erkek, 3 ve 7 aylık kız bebeklerin acil ameliyatında Tip I dev Meckel divertikülü saptanmıştır. Antenatal ultrasonografide karında kistik kitle saptanan, fekaloid kusma ve karında şişlik yakınmaları ile kliniğimize getirilen 2 günlük, 2’si erkek, 2’si kız bebeklerin acil ameliyatında erkek bebeklerde Tip I, kız bebeklerde ise Tip II dev Meckel divertikülü olduğu görülmüştür. Antenatal izlemi sırasında ultrasonografide göbekte şekil bozukluğu ve umbilikal kord hernisi saptanarak sağaltım için kliniğimize getirilen 2 günlük kız, 3 ve 5 günlük erkek hastanın ameliyatında Tip I dev Meckel divertikülü; akut karın bulguları ile gelen 10 ve 12 yaşında 2 erkek hastanın ameliyatında ise Tip I dev Meckel divertikülü ve buna bağlı volvulus olduğu görülmüştür. Tüm hastalarda Meckel divertikülünün bulunduğu ileal segment çıkarılarak uç uca anastomoz uygulanmış; 10 yaşındaki hastada nekroze ileal segment de rezeke edilmiştir. İzlemimizde olan hastalarda herhangi bir komplikasyon görülmemiştir.

Sonuç: Tipik klinik belirtiler bulunmasa da barsak tıkanıklığı ve volvulusa neden olan dev Meckel divertikülü az görülmesine rağmen her zaman tanıda düşünülmelidir. Kesin tanı için zaman kaybederek yaşamı tehlikeye atmak yerine acil ameliyatın hem tanıyı kesinleştirdiği hem de hastalığın sağaltımını sağladığı düşüncesindeyiz.

*XXV. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresinde sunulmuştur. 22-24 Ekim 2007, Çeşme/İzmir