Turkish Journal of Pediatric Surgery

Müslim YURTÇU, Bahattin AYDOĞDU, Hatice TOY, Mehmet GÜRBİLEK, Engin GÜNEL

Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi, Patoloji ve Biyokimya Anabilim Dalları, Konya

Anahtar Kelimeler: Nekrotizan enterokolit, yenidoğan, immünglobulin G, tedavi

Özet

Amaç: Deneysel olarak oluşturulan nekrotizan enterokolit (NEK) modelinde, ağızdan verilen immünglobulin G’nin sıçan barsağında koruyucu etkisini araştırdık.

Gereç ve Yöntem: 40 yenidoğan sıçan 10’arlı gruplar halinde 4 gruba ayrıldı. Kontrol (K) grubu anne yanında bırakılırken, NEK (N), sham (S) ve tedavi (T) grubu anne sütü almadan, annesinden ayrı olarak 36°C’de ve % 60’lık nemde beslenme ve bakım sağlanmak üzere inkübatöre yerleştirildi. K grubundaki sıçanlar anne sütü ile beslendi. N grubundaki denekler doğar doğmaz, anne sütü almadan annelerinin ayrılarak formula mama ile beslendi. T grubundaki sıçanlara hiç anne sütü almadan formula mamaya ilaveten 1200 mg/kg/gün 6 doz olarak ağızdan saf Ig G verildi. S grubundaki deneklere hiç anne sütü almadan mamaya ek olarak 0.1 ml /kg/gün immunoglobülin çözücüsü olan distile su verildi. Tüm gruplardaki sıçanlar 4. gün tartılarak sakrifiye edildi. Laparatomiden sonra ileoçekal valvin 1 cm yukarısından 2 cm’lik bağırsak segmenti histopatolojik inceleme için, geri kalan 10 cm’lik kısmı biyokimyasal inceleme için çıkartıldı. H&E boyama ile histopatolojik, ARC (Apoptosis Repressor With CARD) Ab-1 apopitozis kiti kullanılarak immunohistokimyasal, Tümör nekrozis faktör alfa (TNF-α) ve İnterlökin altı (IL-6) bakılarak biyokimyasal inceleme yapıldı.

Bulgular: N, S ve T gruplarında mortalite oranı K gruplarına göre anlamlı olarak yüksek bulundu (P=0.038). K grubunda diğer gruplara göre anlamlı ağırlık artışı tespit edildi (P=0.000). Histopatolojik değerlendirmede K grubunda villus hasarı, transmural nekroz ve apoptozisin, N, S ve T gruplarından anlamlı olarak az olduğu görüldü (P=0.000). Apopitozisin de K grubunda, N, S ve T gruplarından anlamlı olarak az olduğu görüldü (P=0.001). Doku IL-6 ve TNF-α seviyelerinin K grubunda, S, N ve T gruplarından anlamlı olarak az olduğu (P<0.05), ayrıca N, S ve T grupları arasında anlamlı farklı olmadığı saptandı (P>0.05).

Sonuç: Ağızdan verilen saf IgG’nin deneysel NEK modelinde, biyokimyasal ve histopatolojik olarak intestinal yıkımı azaltmadığı ve NEK’i önlemediği gösterildi.