Deneysel nekrotizan enterokolit modelinde ağızdan verilen immünglobülin G’nin etkisi
Müslim YURTÇU, Bahattin AYDOĞDU, Hatice TOY, Mehmet GÜRBİLEK, Engin GÜNEL
Selçuk Üniversitesi, Meram Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi, Patoloji ve Biyokimya Anabilim Dalları, Konya
Anahtar Kelimeler: Nekrotizan enterokolit, yenidoğan, immünglobulin G, tedavi
Özet
Amaç: Deneysel olarak oluşturulan nekrotizan enterokolit (NEK) modelinde, ağızdan verilen immünglobulin G’nin sıçan barsağında koruyucu etkisini araştırdık.
Gereç ve Yöntem: 40 yenidoğan sıçan 10’arlı gruplar halinde 4 gruba ayrıldı. Kontrol (K) grubu anne yanında bırakılırken, NEK (N), sham (S) ve tedavi (T) grubu anne sütü almadan, annesinden ayrı olarak 36°C’de ve % 60’lık nemde beslenme ve bakım sağlanmak üzere inkübatöre yerleştirildi. K grubundaki sıçanlar anne sütü ile beslendi. N grubundaki denekler doğar doğmaz, anne sütü almadan annelerinin ayrılarak formula mama ile beslendi. T grubundaki sıçanlara hiç anne sütü almadan formula mamaya ilaveten 1200 mg/kg/gün 6 doz olarak ağızdan saf Ig G verildi. S grubundaki deneklere hiç anne sütü almadan mamaya ek olarak 0.1 ml /kg/gün immunoglobülin çözücüsü olan distile su verildi. Tüm gruplardaki sıçanlar 4. gün tartılarak sakrifiye edildi. Laparatomiden sonra ileoçekal valvin 1 cm yukarısından 2 cm’lik bağırsak segmenti histopatolojik inceleme için, geri kalan 10 cm’lik kısmı biyokimyasal inceleme için çıkartıldı. H&E boyama ile histopatolojik, ARC (Apoptosis Repressor With CARD) Ab-1 apopitozis kiti kullanılarak immunohistokimyasal, Tümör nekrozis faktör alfa (TNF-α) ve İnterlökin altı (IL-6) bakılarak biyokimyasal inceleme yapıldı.
Bulgular: N, S ve T gruplarında mortalite oranı K gruplarına göre anlamlı olarak yüksek bulundu (P=0.038). K grubunda diğer gruplara göre anlamlı ağırlık artışı tespit edildi (P=0.000). Histopatolojik değerlendirmede K grubunda villus hasarı, transmural nekroz ve apoptozisin, N, S ve T gruplarından anlamlı olarak az olduğu görüldü (P=0.000). Apopitozisin de K grubunda, N, S ve T gruplarından anlamlı olarak az olduğu görüldü (P=0.001). Doku IL-6 ve TNF-α seviyelerinin K grubunda, S, N ve T gruplarından anlamlı olarak az olduğu (P<0.05), ayrıca N, S ve T grupları arasında anlamlı farklı olmadığı saptandı (P>0.05).
Sonuç: Ağızdan verilen saf IgG’nin deneysel NEK modelinde, biyokimyasal ve histopatolojik olarak intestinal yıkımı azaltmadığı ve NEK’i önlemediği gösterildi.