Tek taraflı kasık fıtığı onarımı sırasında karşı taraf processus vaginalis açıklığının laparoskopik değerlendirilmesi
Erdal KARAKAYA, Ali TEKİN, Oğuz ATEŞ, Gülce HAKGÜDER, Mustafa OLGUNER, Feza M. AKGÜR
Dokuz Eylül Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İzmir
Anahtar Kelimeler: Patent processus vaginalis, tek taraflı kasık fıtığı, laparoskopi, Goldstein testi
Özet
Amaç: Kontralateral processus vajinalis (KPPV) açıklığı değerlendirilmesi amacıyla geliştirilen yöntem Goldstein testidir. Son yıllarda KPPV tespiti için kullanılan yaygın yöntem laparoskopik değerlendirmedir. KPPV varlığının değerlendirilmesinde kullanılan Goldstein testi, laparoskopi ve processus vaginalis (PV) derinliği ölçümünün etkinliklerini incelemek amacıyla geriye dönük bir çalışma planlandı.
Gereç ve Yöntem: Nisan 2001-Nisan 2008 yılları arasında tek taraflı kasık fıtığı nedeniyle ameliyat edilen 334 hastanın kayıtları geriye dönük olarak incelendi. KPPV değerlendirmesi isteyen ebeveynlerin çocuklarında ipsilateral fıtık kesesi içine 3,5-6 mm’lik portlar içinden CO2 insufilasyonu sonrası kontralateral kasık kanalı palpe edilerek krepitasyon varlığı araştrıldı (Goldstein testi). Daha sonra 30° açılı 2,9-5 mm çaplı optikler yerleştirilerek, kontralateral iç halka açıklığı ve kontralateral kasık kanalı eksternal kompresyonu ile iç halkada hava kabarcığı oluşup oluşmadığı değerlendirildi. Şüpheli hastalarda derinlik ölçen prob ile PPV derinliği ölçüldü. İç halkanın bariz açık görülmesi ve derinliğinin 1,5 cm ve daha uzun ölçülmesi patent processus vaginalis (PPV) olarak kabul edildi.
Bulgular: Goldstein testi 104 (% 31) hastada pozitif, 230 (% 69) hastada negatif saptanmıştır. Laparoskopide kontralateral kasık kanalı 268 (% 80) hastada kapalı, 38 (% 12) hastada bariz açık (geniş) olarak izlenirken 28 (% 8) hastada kanal iç ağzı prob ile manipüle edilemeden karar verilemedi. Bu 28 hastada PV derinliği prob ile ölçüldü ve 21 hastada 1,5 cm’den uzun bulundu. Laparoskopik gözlem ve derinlik ölçümü ile KPPV saptanan toplam 59 (% 18) hastada KPPV saptandı. Laparoskopi bulgularına göre kontralateral kasık kanalı eksplore edilen 59 hastanın hepsinde PPV bulunarak yüksek ligasyon yapıldı. Laparoskopi ile KPPV saptanmayan 268 hastadan 3’ü (% 1,3) Ocak 2009’a kadar metakron kontralateral fıtık (MKF) ile başvurdu.
Sonuç: Laparoskopi KPPV varlığının saptanmasında güvenli ve etkinliği yüksek bir yöntemdir. Laparoskopinin KPPV’in değerlendirilmesinde tercih edilen yöntem olması gerektiğini düşünüyoruz. KPPV varlığı mutlaka MKF gelişeceği anlamına gelmemekle birlikte, saptanması ve onarımının, MKF gelişimini büyük oranda engellediği düşüncesindeyiz.