Turkish Journal of Pediatric Surgery

Müslim YURTÇU, Adnan ABASIYANIK, Recep GÖKÇE, M. Cihat AVINDUK, M. Yaşar ÖZDAMAR

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi, Biyokimya ve Patoloji Anabilim Dalları, Konya

Anahtar Kelimeler: Fowler-Stephens, intraabdominal testis, Johnsen Skoru

Özet

Amaç: İntraabdominal testis (İAT) lerin Fowler-Stephens (FS) yöntemi ile yapılan cerrahi tedavisinde melatonin (M) ve steroid (St) in testiküler atrofiyi önleyici etkisinin ortaya konulmasıdır.

Gereç ve Yöntem: Sham (S) grubu dışındaki sıçanların sağdaki testiküler arter ve veni intraabdominal girişimle böbrek altından bağlanıp kesildi. S ve cerrahi uygulanan kontrol (FS) grupların dışındakilerden St ve M gruplarına deneyden 30 dk. önce sırayla 2 mg/kg i.m metilprednizolon ve 15 mg/kg intraperitoneal (i.p) M verildi. Yedi doz gruplarına yedi gün süre ile günde tek doz olarak aynı dozda metilprednizolon ve M verilmeye devam edildi. Deney bitiminde dokular alınarak tartıldı, malondialdehid (MDA) ve Johnsen skoru (JS) bakıldı. Kanda ise follikul stimulan hormon (FSH), luteotrop hormon (LH) ve free testosteron (FT) bakıldı.

Bulgular: S grubundaki FSH değerlerinin Tek Doz M grubundaki değerlerden anlamlı derecede yüksek olduğu tespit edildi. Tek Doz St grubunda MDA seviyelerinin Yedi Doz St grubundaki değerlere göre anlamlı derecede yüksek olduğu belirlendi. Tek Doz St grubundaki değerlerin Tek Doz M grubundakine göre, Yedi Doz St grubundaki değerlerin de Yedi Doz M grubundaki değerlere göre anlamlı derecede düşük olduğu görüldü. S grubunda JS değerlerinin FS grubundaki değerlere göre anlamlı derecede yüksek olduğu saptandı.

Sonuç: Tek doz ve yedi doz steroid ve melatoninin JS larının yüksek kalmasında olumlu etkisi vardır. Yedi doz steroid MDA seviyelerini düşürmektedir. Sonuç olarak melatonin ve steroidin, FS ameliyatı sonucu oluşan testis hasarlanmasını ve testis atrofisini önlemede etkili olduğunu söyleyebiliriz.