Konjenital abdominal bantlara bağlı intestinal obstrüksiyon gelişen pediatrik olguların analizi: Tek merkez deneyimi
Ahmet Atıcı, Mehmet Emin Çelikkaya, Bülent Akçora
Mustafa Kemal Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Hatay, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Pediatrik konjenital abdominal bantlar, intestinal obstrüksiyon, çocuklar
Özet
Amaç: Daha önce batın operasyonu geçirmemiş hastalarda Ladd bantları ve omfalomezenterik kanal artığı (OMKA) gibi konjenital bantlara bağlı intestinal obstrüksiyonlar bilinmektedir. Atipik konjenital bantlar (AKB) ise, çocuklarda bağırsak tıkanıklığının son derece nadir nedenlerindendir. Bu çalışmada, nadir görülen pediatrik konjenital abdominal bant hastalarımızın geriye dönük olarak incelenmesi ve tek merkez sonuçlarının paylaşılması amaçlanmıştır.
Yöntem: Temmuz 2004 - Kasım 2018 yılları arasında ileus nedeniyle ameliyat edilen 204 hastanın dosyaları geriye dönük olarak incelendi. Çalışmaya daha önceden operasyon öyküsü olmayan ve konjenital abdominal bant nedeniyle ameliyat edilen 17 hasta dahil edildi.
Bulgular: Hastaların 10’u erkek, 7’si kız idi. Yaş ortalaması 3,2 yıl (0,1-15) olarak bulundu. Hastaların %53’ünde (n=9) malrotasyona bağlı ladd bantları, %29’ında (n=5) OMKA bağlı bantlar ve %18’inde (n=3) AKB vardı. Tedavide OMKA bağlı hastaların %60’ına (n=3) bağırsak rezeksyonu gerekirken (30-40-65 cm), ladd bantlarına ve AKB bağlı hastaların hepsinde bant eksizyonu yeterli oldu, hiçbir hastaya bağırsak rezeksyonu gerekmedi. Hastaların tamamı şifa ile taburcu edildi.
Sonuç: Pediatrik konjenital bantlar farklı etiyolojilere sahip hastalıkları içerir. Daha önceden batın ameliyatı olmamış ve ileus tablosuyla gelen bir hastada ayırıcı tanıda malrotasyona bağlı ladd bantları ve OMKA ile birlikte AKB’ninde akılda bulundurulması gerekmektedir.
Atıf vermek için: Atıcı A, Çelikkaya ME, Akçora B. Konjenital abdominal bantlara bağlı intestinal obstrüksiyon gelişen pediatrik olguların analizi. Tek merkez deneyimi. Çoc. Cer. Derg. 2019;33(3):112-7.