Turkish Journal of Pediatric Surgery

Ahsen Karagözlü Akgül, Murat Uçar, Nizamettin Kılıç, Emin Balkan

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, Bursa

Anahtar Kelimeler: Varikosel, adölesan, mikroskobik, laparoskopik

Özet

Amaç: Prepubertal hastalarda varikosel tedavisi tartışmalıdır. Açık cerrahi (mikroskopi yardımlı veya değil) veya laparoskopik teknikler tedavide kullanılan cerrahi yöntemlerdir. Bu çalışmada mikroskopik ve laparoskopik varikoselektominin sonuçlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: 2003-2015 yılları arasında varikosel tedavisi yapılmış olan hastalar geriye dönük olarak iki grupta değerlendirildi. Laparoskopik varikosel ligasyonu (LVL) yapılan hastalar grup 1’e, mikroskopik varikoselektomi(MV) yapılan hastalar grup 2’ye alındı. Operasyon süresi, başarı oranı ve komplikasyonlar açısından iki grup karşılaştırıldı. Fisher’s exact test, Mann-Whitney U test ve bağımsız örneklem T testi istatistik analiz için kullanıldı.

Bulgular: Grup 1’de 30 hasta, grup 2’de 13 hasta olmak üzere 43 hasta çalışmaya alındı. Yaş ortalaması 13,2 yıl idi. 40 hastada sol tarafta, 3 hastada sağ tarafta saptandı. Gruplar arasında yaş, taraf ve varikosel derecesi açısından anlamlı fark yoktu. Ortanca operasyon süresi grup 1’de 55 dakika (35-70 dk.), grup 2’de 50 dk. (40-80 dk.) saptandı. Hidrosel, LVL grubundaki 3 hastada görüldü. Skrotal hematom MV grubundaki bir hastada görüldü. Postoperatif testis volüm kaybı grup 1’de 3 hastada, grup 2’de 1 hastada, toplam 4 hastada görüldü. Postoperatif yara yeri enfeksiyonu veya nüks hiçbir hastada görülmedi. Gruplar arasında sonuçlar veya komplikasyonlar açısından anlamlı bir fark bulunmadı.

Sonuç: Laparoskopik varikosel ligasyonu grubunda daha uzun operasyon süresi, daha fazla postoperatif hidrosel ve testis volüm kaybı görülse bile gruplar arasında istatistik olarak anlamlı fark yoktu. Sonuçlar preadölesan ve adölesan hastalarda her iki yöntemin de etkin seçenekler olduğunu göstermiştir.