İnguinal herni cerrahisinde PIRS yöntemi: Teknik ayrıntılar
Çetin Ali KARADAĞ
Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, İstanbul
Anahtar Kelimeler: Çocuklar, fıtık, kasık, laparoskopik, ekstrakorporeal onarım, teknik, PIRS
Özet
Amaç: Kasık fıtığı onarımı çocuklarda en sık yapılan ameliyatlardan birisidir. Bu hastalığın tedavisinde kasıktan yapılan açık cerrahi yaklaşım altın standarttır. Fakat son yıllarda çocuklarda laparoskopik kasık fıtığı onarımı da popüler hale gelmiştir. Çocuk cerrahisinde laparoskopik fıtık onarımı genellikle üç port ile ve karın içinde bağlanarak yapılır. Burada yalnızca bir port gerektiren ve Patkowski tarafından tanımlanan PIRS operasyonun teknik ayrıntılarını sunuyoruz.
Gereç ve Yöntem: İşlem genel anestezisi altında endotrakeal veya laringeal maske ile yapılır. Pnömoperiton açık teknikle oluşturulur. İçerisinden emilmeyen bir ip geçirilmiş enjektör iğnesi laparoskopik görüş altında ciltten sokularak inguinal kanal iç halkasının etrafı periton dışından dönülür ve tekrar aynı noktadan karın dışına çıkarılır. Kese boynunu saran bu ip karın dışında bağlanarak kanal girişi kapatılır.
Sonuç: Yalnızca tek port kullanılması, kısa ameliyat süresi, işlemin göreceli basit olması ve neredeyse görülmeyen yara izleri ile kusursuz kozmetik sonuçları bu yöntemin avantajlarını oluşturmaktadır. Deneyimlerimize göre PIRS ameliyatı, açık cerrahi girişim ve diğer laparoskopik ameliyatlara tedavi alternatifi olarak düşünülmelidir.