Turkish Journal of Pediatric Surgery

Mete Kaya1, Serpil Sancar1, Esra Özçakır1, Çağatay Aydıner1, Bayram Ali Dorum2

1Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Bursa
2Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, Bursa

Anahtar Kelimeler: Kist hidatik, laparoskopi, safra fistülü, kistektomi

Özet

Amaç: Bu çalışmada, çocuklarda karaciğer kist hidatiklerine (KKH) laparoskopik yaklaşılan bir seri ile ilgili erken deneyimlerimizi sunmayı ve bu yöntemin uygulanabilirliği ile etkisini değerlendirmeyi amaçladık.

Yöntem: Laparoskopik olarak yaklaşılan KKH’li hastaların verilerini geriye dönük inceledik. Hastaların kişisel ve klinik özellikleri, serolojik test sonuçları, radyolojik görünümleri, ameliyat verileri, hastanede kalış süreleri, komplikasyonlar ve takip bulguları dosyalardan toplandı. Ameliyatta, optik giriş için göbekten 10 mm ve çalışma için 5 mm’lik iki adet port trokar yerleştirildi, povidon iyot emdirilmiş gazlı bez kist etrafına yerleştirildi, aspirasyon ve irrigasyon sonrası, kist açıldı ve tüm içerik çıkarıldı.

Bulgular: Ağustos 2012’den Aralık 2014’e kadar yedi hastada toplam 12 kiste laparoskopik olarak yaklaşıldı. Hastaların ortalama yaşı 10.2 (6-16 yaş arası) idi. KKH’leri çoğunlukla sol lobda yerleşmişlerdi ve dördü çok sayıda idi. Ortalama ameliyat süresi 105 dakikayadı (75-160 dakika arası). Safra keçağı nedeniyle iki olguda açık yönteme geçildi. Ameliyat sonrası dönem sorunsuzdu ve tekniğe bağlı bir komplikasyon gelişmedi. Ortalama hastanede kalış süresi 4.2 gün (3-7 gün arası) idi. Ortalama 20 aylık takip süresinde (3-41 ay arası) tekrarlama yoktu.

Sonuç: Çocuklarda KKH’lerinin laparoskopik tedavisi ugulanabilir ve etkilidir ve laparoskopik cerrahinin tüm avantajlarını sağlamaktadır.