Koroziv madde içen çocuklarda tanısal endoskopi yapılmasının yatış süresi ve maliyet üzerine etkileri
Ali SAYAN, Mete KAYA, Hasan TURAN, Özge ATACAN, Tunç ÖZDEMİR, Ahmet ARIKAN
TC. S.B. İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, İzmir
Anahtar Kelimeler: Çocuk, korroziv madde, tanısal endoskopi
Özet
Amaç: Koroziv madde içimine bağlı özofagus yanıkları çocuklarda karşılaşılan sık sorunlardan biridir. Özofagus yanığını doğrulayacak hassas bir test olmadığından, yanık derecesini öğrenmek için tanısal endoskopi yapılması gerekebilir. Bu çalışmada koroziv madde içimi şüphesi olan olgulara yaklaşımda uyguladığımız yöntemlerin klinik yansımaları gösterilmiştir.
Gereç ve Yöntem: Kliniğimizde Haziran 2008-Haziran 2009 arasında koroziv madde içme hikâyesi ile başvuran olgular yaklaşım yöntemlerine göre üç gruba ayrıldı. Grup1’e ilk 24 saat içinde endoskopi yapılıp yanık saptanmayan veya 1 derece yanık saptananlar, grup 2’ye endoskopi yapılıp yanık saptananlar ve grup 3’e çeşitli nedenlerle endoskopi yapılamayan olgular dahil edildi. Gruplar yaş, cinsiyet, koroziv madde cinsi, yatış süresi ve maliyetleri açısından istatistiksel olarak ki-kare ve varyans analiz yöntemi ile karşılaştırıldı.
Bulgular: Koroziv madde içme şüphesi ile yatırılan 186 olgudan 134’ine (% 72) tanısal endoskopi uygulandı (grup 1:73; grup 2:61). Elli iki olgu endoskopi yapılmadan takip edildi (grup 3). Her üç grup arasında yaş ve cinsiyet yönünden bir fark yoktu (p>.05). Her üç grupta da daha çok alkali madde içimi vardı ve aralarında anlamlı fark yoktu (p>.05). Yatış süreleri yönünden grup 1 de diğer gruplarla karşılaştırıldığında anlamlı olarak düşüktü (p<.05). Grup 2’de 5, grup 3’de 4 hastada özofagus striktürü gelişti ve dilatasyon programına alındı. Maliyet oranları karşılaştırıldığında grup 1 ve 2 arasında anlamlı bir fark yokken, grup 3’de anlamlı olarak diğer gruplardan düşüktü (p<.05).
Sonuç: Koroziv madde içme şüphesi olan olgulara yaklaşım ve endoskopinin gerekliliği halen tartışılan bir konudur. Bu çalışma göstermiştir ki endoskopi yapılması yanık saptanmayan olgularda hastanede yatış süresini kısaltmaktadır ancak maliyeti arttırmaktadır.
*XVII. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresi’nde sunulmuştur 30 Eylül-03 Ekim 2009, Malatya