Turkish Journal of Pediatric Surgery

Zafer DAĞLAR, Cüneyt GÜNŞAR, Nalan NEŞE, Aydın ŞENCAN, Ömer YILMAZ, Abdülkadir GENÇ, Can TANELİ, Erol MİR

Antalya Devlet Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği Antalya, Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi ve Patoloji Anabilim Dalları, Manisa

Anahtar Kelimeler: Spermatik kord torsiyonu, testis, testiküler torsiyon, diklofenak, verapamil

Özet

Amaç: Spermatik kord torsiyonunun geç testiküler etkilerini ve diklofenak’ın testis hasarı üzerindeki rolünü deneysel olarak araştırmaktır.

Gereç ve Yöntem: Birinci grup (G1) ratlarda, 4 saatlik sol testis torsiyonu sonrası detorsiyon uygulandı. 2. grup ratlarda (G2), 4 saatlik torsiyon periyodunu takiben detorsiyon ve Diklofenak (2,5 mg/kg İM) uygulandı. Son grupta ise, (G3) 4 saatlik torsiyonu takiben detorsiyon ve Diklofenak ile birlikte Verapamil (10 mg/kg/İM) uygulandı. 4 hafta sonra bilateral orkiektomi yapıldı. Spermatogenik aktivite derecesi ve seminifer tübül çapları değerlendirildi.

Bulgular: Testis ağırlıkları değerlendirildiğinde en yüksek değerler Diklofenak grubunda saptanırken, Verapamil grubunun hem ipsilateral ve hem de kontralateral testislerde anlamlı olarak düşük değerlerde olduğu görüldü. Torsiyone testislerin seminifer tübül çapları açısından değerlendirildiğinde, ‘G1 ve G2’ (p:0,002), ‘G1 ve G3’ (p:0,04) ve ‘G2 ve G3’ (p:0,02) grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. En fazla çap artışı Diklofenak grubunda idi. Karşı taraf testisler seminifer tübül çapları açısından değerlendirildiğinde ise ‘G1 ve G3’ (p:0,03), ‘G2 ve G3’ (p:0,003) grupları arasındaki farklılıklar anlamlı idi. Torsiyone testisler spermatogenik aktivite derecesi açısından değerlendirildiğinde ‘G1 ve G2’ (p:0.005), ‘G1 ve G3’ (p:0.004) ve ‘G2 ve G3’(p:0.02) grupları arasında anlamlı farklılıklar vardı. Karşı taraf testisleri açısından bakıldığında ise, ‘G1 ve G2’ (p:0.003) ve ‘G1 ve G3’(p:0.007) grupları aralarındaki farklılıklar anlamlı bulundu.

Sonuç: Tek taraflı torsiyon-detorsiyon ipsilateral testisde kalıcı hasar oluşturur. Diklofenak bu hasarları kısmen önlemektedir. Yeterli araştırmalar sonrasında testis torsiyonlu hastalarda Diklofenak kullanımı yararlı olabilir.

*Çalışma XXI. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresi’nde sunulmuştur, 5-8 Ekim 2003, Şanlıurfa