Turkish Journal of Pediatric Surgery

Egemen EROĞLU, Ayla K. GÖKSEL, Özlem E. YÖRÜKALP, Hilda Ç. ÖZKAN, Gülsemin GÜLOĞLU, Arzu ÖZGENECİ

VKV Amerikan Hastanesi, Çocuk Cerrahisi ve Çocuk Hastalıkları Bölümleri, İstanbul

Anahtar Kelimeler: mea darlığı, sünnet, penil yapışıklık

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı yenidoğan sünnetinden sonra görülebilen mea darlığı ve prepusyal yapışıkların sıklığı ve tedavisini irdelemektir.

Gereç ve Yöntem: Hastanemizde 2004-2007 yıllar ıarasında Gomco Klempi ile 1050 yenidoğan sünneti yapılmıştır. Bunlar arasından herhangi bir sebeple son 6 ay içerisinde pediatri polikliniğimize gelenler çocuk cerrahisi tarafından görülerek mea darlığı ve prepusyal yapışıklık açısından değerlendirilmişlerdir.

Bulgular: 1050 bebeğin 630’u son 6 ay içerisinde polikliniğimize gelmiştir. Yapılan muayenelerinde 2 mea darlığı, 97 prepusyal yapışıklık ve 2 cilt köprüsü saptanmıştır. Mea darlıklarından birisine meatoplasti uygulanmış, diğeri dilatasyon programı ile gerilemiştir. Prepusyal yapışıklıkların 67’si bir yaş altında, 29’u 1-2 yaş arası ve yalnızca 1 tanesi 3 yaştan büyük saptanmıştır. Tüm mukozal yapışıklıklar kolayca manuel olarak açılmıştır. İki cilt köprüsü ise cerrahi olarak kesilerek düzeltilmiştir.

Sonuç: Sünnet sonraı görülen mukozal yapışıklık sık görülen ve kolayca tedavi edilebilen bir durumdur. Mea darlığı, ilk üç yaş içerisinde, yenidoğan sünnetinden sonra görülen ender bir komplikasyondur. Ancak, işeme kontrolünü başladığı, çocukla daha iyi iletişimin kurulabildiği ileri yaşlarda bu çalışmanın devamını yapmak, daha net ve iddialı bir sonuca varmaya yardımcı olacaktır.

*XXVI. Ulusal Çocuk Cerrahisi Kongresi’nde sunulmuştur. 16-19, Haziran 2008, İstanbul