Sünnet sonrası pansuman yapılmalı mıdır?
Mirzaman Hüseynov1, Vusal Cafarov2, Ali Ekber Hakalmaz3
1Özel Safa Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, İstanbul, Türkiye
2Merkezi Gümrük Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Bakü
3Kızıltepe Devlet Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği, Mardin, Türkiye
Anahtar Kelimeler: Sünnet, pansuman, kanama, enfeksiyon
Özet
Amaç: Sünnet sonrası yapılan gazlı bez veya sentetik bant (SB) pansumanlarının gerekliliğini araştırmaktır.
Yöntem: Çalışmaya mart 2016 - ağustos 2018 arasında sünnet uygulanan 150 erkek hasta dahil edildi. Hastaların kurumsal veri tabanlarındaki bilgileri retrospektif olarak değerlendirildi. Bu veriler doğrultusunda hastalar üç grupta incelendi. Grup 1’e sünnet sonrasında SB ile pansuman yapılan hastalar, Grup 2’ye sünnet sonrasında gazlı bezle pansuman yapılan hastalar, Grup 3’e sünnet sonrasında yaraya sadece antibiyotikli merhem uygulanan hastalar alındı. Hastaların sünnet sonrası takiplerinde enfeksiyon, kanama, pansuman açılırken yaşadıkları ağrı ve diğer verileri değerlendirildi. Bulgular gruplar arasında karşılaştırıldı ve istatistiksel olarak analiz edildi.
Bulgular: Grup 1’de 60 hasta, grup 2’de 30 hasta ve grup 3’te 60 hasta vardı. Grup 1, 2 ve 3’te sünnet sonrasında müdahale gerektirecek kanama yoktu. Pansuman açıldığı sırada grup 1’de hastaların %5’inde, grup 2’de ise hepsinde ciddi ağrı gelişmişti. Ayrıca, grup 1’de bir hastada, grup 2’de üç hastada pansuman açıldıktan sonra kompresyon gerektiren kanama olmuştu. Grup 1’de SB’ın kalış süresi ile enfeksiyon gelişmesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptandı (p<0,001).
Sonuç: Sünnet sonrası gazlı bez veya sentetik bant gibi malzemelerle pansuman yapılmasına gerek olmadığını düşünmekteyiz. Eğer SB ile pansuman yapılacaksa pansumanlar en fazla iki gün tutulmalıdır.
Atıf vermek için: Hüseynov M, Cafarov V, Hakalmaz AE. Sünnet sonrası pansuman yapılmalı mıdır?. Çoc. Cer. Derg. 2020;34(1):14-8.